El permís de paternitat d´un mes: per fi a partir del gener!

Aquest matí ens hem llevat amb la notícia de que el permís de paternitat s’ampliarà de dues a quatre setmanes a partir de l’1 de gener de 2017, segons ha confirmat el Ministre portaveu del Govern espanyol, Íñigo Méndez de Vigo, en roda de premsa posterior al Consell de Ministres.

D’aquesta manera, per fi, entra en vigor, sis anys després, la Llei de 2009 en la qual es fixava l’ampliació del permís paternal en casos de naixement, adopció o acolliment. En els nou primers mesos de l’any, un total de 184.093 pares han gaudit d’aquest tipus de permisos, que implica un 2,5 % més que el mateix període de l’any 2015.  I recordem, aquest permís és a càrrec de la Seguretat Social, no de l´empresa. Els pares cobren una quantia equivalent al cent per cent de la base reguladora de la prestació d’incapacitat temporal, derivada de contingències comuns, a càrrec de la Seguretat Social.

Per altra banda, no oblidem que a l’octubre de 2016 es va instar al Govern espanyol a ampliar a 16 setmanes el permís de paternitat, per a equiparar-ho amb el de maternitat, i que tots dos siguin intransferibles. És a dir, que tant pares com mares cobrin i durant el mateix temps. Però per a l´aprovació dels permisos iguals encara no existeix data definitiva, ni previssió al respecte, existint tot un debat obert al voltant.

Sobre la normativa vigent a Suècia i el debat horari, us recomano el visionat del vídeo “El miracle de conciliar”, emés al març d´aquest any, que ens deixa, al menys a mi, sense paraules.Estem lluny, molt lluny, encara, de mesures com la del govern suec, que l´any passat va aprovar un tercer mes de paternitat, seguim tenint una natalitat que fan plorar, nens de la clau, els pares i mares més estressats i que menys dormen de tota Europa, i aules de P-3 que segueixen tancant. Però pels pares dels nostres adolescents, els que donaràn les campanades aquest cap d´any, que van tenir només tres dies no fa tants anys, és un primer pas. Un pas important, molt important, en la igualtat, en la millora de la qualitat de vida de tots. 

Des d´aquí, a totes les Associacions, grups de criança, escoles, pares i mares implicats que heu contribuit desde 2009 a que aquesta reivindicació fos, per fi, una realitat, FELICITATS! 

https://www.dailymotion.com/video/x3xmgk9_salvados-el-milagro-de-conciliar-maternidad-y-trabajo-mujeres-en-suecia-y-el-regimen-de-espana_school